ΑΡΧΙΚΗ arrow ΝΕΑ arrow CERTIFICATE OLIVE OIL

CERTIFICATE OLIVE OIL

SILVER MEDAL

H   HELLENIC ORGANIC FOOD  συμμετείχε  (από 14 έως 19 Μαΐου) σε διαγωνισμό στην Ιταλία όπου διαγωνίστηκαν  εταιρείες από όλο τον κόσμο και η HOF με το ελαιόλαδο ΚΟΡΩΝΙΔΑ πήρε τη 2η θέση  (ασημένιο μετάλλιο). Αυτό μας δίνει τη δύναμη που απαιτείται για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε όλο και περισσότερο κάθε φορά για προϊόντα με την καλύτερη ποιοτητα και τιμή .


#evo #Ιταλία #Greece  #IOOC #SILVERMEDAL #KORONIDA #EXTRAVIRGINOLIVEOIL

silver medal koronida
ATHORIZATION FOR AN APPROVED EXPORTER

AUTHORIZATION  KOREAHELLENIC ORGANIC FOOD

High Phenolic EVOO Olympia AWARDS


Σημαντική ανακάλυψη


Αποτελεί κοινοτυπία το γεγονός πως η Ελλάδα σαν τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου και πρώτη δύναμη στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ποιοτικό προϊόν, Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αυτό αποτέλεσε κίνητρο διεξαγωγής ερευνών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα πλαίσια αυτής της μελέτης διαπιστώθηκε πως 2000 χρόνια πριν ο Διοσκουρίδης αρχαίος γιατρός φαρμακολόγος θεωρούσε τις ομότριβες ή αλλιώς αμφάκινο το βέλτιστο   για την υγεία  έλαιο, το σήμερα γνωστό αγουρέλαιο δηλαδή αυτό που παράγεται από ανώριμες ελιές στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου.
Από την αρχαιότητα λοιπόν ήταν ήδη γνωστό πως όλα τα ελαιόλαδα  δεν είχαν  την ιδια δραστικότητα για την προστασία της  υγείας.

Επιστημονική τεκμηρίωση


Για αυτό το λόγο το Πανεπιστήμιο Αθηνών χαρτογράφησε τα ελαιόλαδα ως προς την περιεκτικότητα τους σε ορισμένα βιοδραστικά συστατικά λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία της ελιάς, την  προέλευσής τους,  την εποχή συγκομιδής τους,  την γεωργική τους προέλευση, καθώς και την επίδραση που τους ασκείται  από το ελαιοτριβείο.
Οι ελληνικές ποικιλίες που μελετήθηκαν ήταν Κορωνέικη,  η  μεγαρίτικη, κολοβή, Αδραμυτινή,  μανάκι, Αρουραμανάκι,  θρούμπα, Αθήνοελια, και Λιανολιά, 

Επίσης στα 4 βιοδραστικά συστατικά στα οποία η μελέτη αποσκοπούσε στην ανίχνευση τους ήταν η ελαιοκανθάλη, (με ισχυρή αντιφλεγμονώδη  δράση εφάμιλλη με αυτή που συναντούμε σε κλασικά φάρμακα πολύ συχνής χρήσης),  ελαιασίνη, η αλδευδική  μορφή του άγλυκου της ελευρωπαίνης, η αλδευδική  μορφή του άγλυκου της λιγκστοσίνης.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές, και καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Αυτές οι ουσίες προσδίδουν στο ελαιόλαδο τη γεύση της άγουρης ελιάς και την αίσθηση του καψίματος στον ουρανίσκο,

H ποικιλία που διακρίθηκε για την υψηλή περιεκτικότητα της στις ουσίες αυτές ήταν η κορωνέικη και με μεγαλύτερη συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών στην περιοχή της  Μεσσηνίας.

Πηγή: Προκόπιος Μαγιάτης επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών

HELLENIC ORGANIC FOOD

efsa

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 ( L 136/25.5.2012 σελ. 26),  της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων (E.F.S.A) (European Food & Safety Authority)

Τον Ισχυρισμό Υγείας - Health Claim, μπορεί να φέρει μόνο το ελαιόλαδο που περιέχει τουλάχιστον 250mg πολυφαινόλες ανά 1 Kg ελαιολάδου, δηλαδή σε  μια κουταλιά της σούπας 20g να περιέχονται περισσότερο από 5mg πολυφαινόλες.


H συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία επιτρέπει στα ελαιόλαδα που πληρούν τις προδιαγραφές να φέρουν στην συσκευασία τους συγκεκριμένη ετικέτα με τον Ισχυρισμό Υγείας ( Health Claim ).

«Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συνεισφέρουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από την οξείδωση»

«Ο παραπάνω ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και τα παράγωγά της (π.χ. σύμπλεγμα ελευρωπαΐνης και τυροσόλης) για κάθε 20 γραμμάρια ελαιολάδου. Προκειμένου να φέρει αυτόν τον ισχυρισμό, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι:

«Tο ωφέλιμο αποτέλεσμα αποκτάται από την ημερήσια πρόσληψη 20 γραμμαρίων ελαιολάδου»

2017-2018

CERTIFICATE OF ANALYSIS GR 2018

2015-2016

CERTIFICATE OF ANALYSIS 2015-2016-GR.jpg 600X848

Πιστοποιητικό ανάλυσης ελαιολάδου Πανεπιστημίου Αθηνών  2013-2014

CERTIFICATE UNIVERCITY 2014 GR 600X848

ΤΡΟΦΙΜΟ Η ΦΑΡΜΑΚΟ

Το Ελαιόλαδο δεν είναι ένα απλό τρόφιμο ούτε μια απλή πηγή λιπιδίων, περιέχει μοναδικά μικροσυστατικά με ιδιόμορφη χημική δομή που εισέρχονται στον άνθρωπο μέσω της καθημερινής διατροφής, και έχουν επίδραση στην υγεία μας,
Η μόνη εδώδιμη πηγή αυτών των εξειδικευμένων χημικών συστατικών  είναι ο καρπός της ελιάς και το ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο βρίσκεται στο ενδιάμεσο μεταξύ τροφίμου και φαρμάκου, άριστο παράδειγμα Ιπποκρατικής ιατρικής.
Όλα τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια, ορισμένα ελαιόλαδα εμφανίζουν πολύ μεγάλη δυναμική ως υγειοπροστατευτικοί παράγοντες.
Η Μεσσηνία είναι μια από τις περιοχές στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη προοπτική λόγω ποσότητας και ποιότητας.


ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΕ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ

Olecanthal-Ibuprofen


Η ελαιοκανθάλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη του (Ibuprofen)
Χρόνια έκθεση σε χαμηλές δόσεις αντιφλεγμονωδών ουσιών όπως η ελαιοκανθάλη προσφέρει προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων και της γήρανσης.


Η ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη είναι  δυο  κυριότερες μορφές συζευγμένης υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης στα ελληνικά ελαιόλαδα, σε μικρότερη ποσοτητα υπάρχουν τα άγλυκα της ελευρωπαϊνης και της  λιγκστροσίδης.


5mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της ( σύμπλεγμα ελευρωπαϊνης και τυροσόλης την ημέρα προσφέρει προστασία από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης.)

Δύσκολο έργο η παραγωγή λαδιού με υψηλές πολυφαινόλες και ισορροπημένη γεύση
Οι καταναλωτές πρέπει να  εκπαιδευτούν να αποδέχονται την αξία και την γεύση αυτών των λαδιών  ( BITTER IS BETTER )
Η ελαιοκανθάλη είναι υπεύθυνη για την αίσθηση καψίματος στο λαιμό (pungency) που είναι χαρακτηριστική του αγουρέλαιου.
Υπάρχει θετική συσχέτιση με την πρόωρη συγκομιδή  (Νοέμβριος –Δεκέμβριος )
Ακόμα και 18 μήνες μετά ένα λάδι διατηρεί υψηλή συγκέντρωση ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης.
Δεν σχετίζεται η χαμηλή οξύτητα  του ελαιολάδου για να   του αποδοθεί ισχυρισμός υγείας (health claims) αλλά σημαντικό ρόλο έχουν οι αυξημένες  τιμές συγκεκριμένων  πολυφαινόλών (ελαιοκανθάλης, ελαιασίνης ).

Γίνονται προσπάθειες  και κλινικές δοκιμές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την φαρμακευτική σχολή  σε ειδικά επιλεγμένα λάδια όχι γενικά πλούσια σε πολυφαινόλες άλλα πλούσια σε συγκεκριμένες πολυφαινόλες (ελαιοκανθάλη  και ελαιασίνη ) για να αποδειχθούν και άλλες καρδιοπροστατευτικές ή θεραπευτικές ιδιότητες του λαδιού και όχι μονο ότι έχει σχέση με την LDL χοληστερόλη.
Ώστε   να προετοιμαστεί το έδαφος για την αναγνώριση του ελαιολάδου ως( herbal medicine)  φάρμακο φυτικής προέλευσης ή (food supplement) συμπλήρωμα διατροφής
και την είσοδο του στα φαρμακεία.

Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο φάρμακο για την καρδιά


Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, ειδικά από ελιές της κορωνέικης ποικιλίας που έχουν μαζευτεί το Νοέμβριο, είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη και λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο για τη καρδιά. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής της Φαρμακευτικής Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης, στην εκδήλωση για τις «Προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία» που διοργάνωσε στην Καλαμάτα  το Ιδρυμα «Καπετάν Βασίλης».

Η μελέτη για το ελαιόλαδο, που παρουσιάστηκε χθες στο ξενοδοχείο  "Elite" στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η σύστασή τους επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η δοκιμή έγινε σε 9 υγιή άτομα ηλικίας 25 ετών, και ήταν η 1η φορά που διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ στις διάφορες ποικιλίες ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η «φαρμακευτική» του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις.


Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα.

Αυτή η ένωση είναι γνωστό ότι αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο αναστέλλεται επίσης από την ασπιρίνη, την ιβουπροφένη, και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) - και σε αυτή τη δράση στηρίζεται η καθημερινή χρήση της «παιδικής» ασπιρίνης για τη μείωση του καρδιαγγειακών κινδύνων.

Στην πραγματικότητα, η ελαιοκανθάλη θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ, αλλά η δράση της δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στον άνθρωπο, παρά μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα.

Η συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων είναι ένα ευαίσθητο μέτρο της επίδρασης της χαμηλής δόσης ασπιρίνης και χρησιμοποιήθηκε σαν μοντέλο μελέτης της ελαιοκανθάλης ως προς την ικανότητά της να προστατεύει από τη δημιουργία θρόμβων, και επομένως από τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών.

Τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης.

Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν: ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Σε αυτή τη έρευνα, μελετήθηκε αν η κατάποση 40 ml (3 κουταλιές) του κάθε ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση, μπορεί να αναστείλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες.

Εννέα άνδρες φυσιολογικού βάρους εντάχθηκαν στη μελέτη και κατανάλωσαν τα 3 ελαιόλαδα με τυχαία σειρά σε απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ του κάθε ελαιόλαδου και ο αντίκτυπος στη λειτουργία των αιμοπεταλίων αξιολογήθηκε 2 ώρες μετά τη λήψη των ελαίων.

Τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και τη σχετική ένωση ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, ενώ το λάδι που δεν περιείχε αυτές τις ουσίες, αλλά είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολικών (κυρίως υπό τη μορφή ελεύθερης τυροσόλης) απέτυχε να παράγει αυτό το αποτέλεσμα.)

Είναι ενδιαφέρον ότι, από τα 9 άτομα που μελετήθηκαν, 4 παρουσίασαν ισχυρή απόκριση στο χρονικό σημείο 2 ωρών παρόμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης, ενώ τα άλλα 5 άτομα έδειξαν μικρή ή και καθόλου ανταπόκριση.

Συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας κορωνέικη.Πηγή: Προκόπιος Μαγιάτης επίκουρος καθηγητής φαρμακευτικής σχολής πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερες  πληροφορίες καθώς και τις πλήρεις μελέτες που έγιναν από το πανεπιστήμιο Αθηνών και  τον Επίκουρο Καθηγητή Μαγιάτη Προκόπιο του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων και την ομάδα του   μπορείτε να βρείτε  στην επίσημη ιστοσελίδα του.

http://magiatis.blogspot.gr/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=12


http://magiatis.blogspot.gr/search?updated-min=2014-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2015-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=4

----------------------------------------------------------------------------

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ AGROCERT <<ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π>> 2015-2018

PDO GR  2015-2018

AGROCERT  P.D.O 2012-2015

CERTIFICATE AGROCERT GR  HOF

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο!
Λίστα επιθυμιών
Silver Metal Koronida
High Phenolic EVOO Olympia
Δωρεάν Μεταφορικά
Παραγγελία Μεγάλων Ποσοτήτων
Επιχειρηματικές Συνεργασίες
Ενημερωτικά Δελτία
Πιστοποιήσεις
Rapid ssl
Logos