ΑΡΧΙΚΗ arrow ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ arrow Χημική Σύσταση Ελαιολάδου

Χημική Σύσταση Ελαιολάδου

ximiki systash elaioladoy1

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελαιόλαδο έχει  τεράστια οικονομική, κοινωνική, διατροφική και πολιτιστική αξία. Tο ελαιόλαδο είναι ένα έλαιο που παράγεται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση χημικών διαλυτών ή άλλων πρόσθετων, με άλλα λόγια πρόκειται για το χυμό του καρπού της ελιάς. Τόσο το λάδι όσο και οι ελιές περιέχουν μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών, που χτίζουν την άμυνα του οργανισμού και τον θωρακίζουν απέναντι σε διάφορες μορφές καρδιοπάθειας και καρκίνου. Ως λαός έχουμε μάθει παραδοσιακά να εκτιμούμε τα προτερήματα αυτά, και γι' αυτό είμαστε και πρώτοι παγκοσμίως στην κατανάλωση ελαιολάδου, γεγονός που συνδέεται με τη μακροζωία μας.

Yπάρχουν δύο κατηγορίες παραγόντων: η σύσταση σε μακροσυστατικά και η παρουσία μικροσυστατικών με αντιοξειδωτική και άλλες δράσεις. Aναφορικά με τη λιπιδική σύσταση του ελαιολάδου (μακροσυστατικά), αυτό είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα με ελαϊκό οξύ. Tα μονοακόρεστα λιπαρά θεωρούνται ότι πιθανόν εμφανίζουν ευεργετική επίδραση στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε σύγκριση με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Tο ελαιόλαδο περιέχει μικρότερη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια ή τα ιχθυέλαια. Ωστόσο τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη και την προαγωγή της υγείας, όπως το λινελαϊκό, το α-λινολενικό και το αραχιδονικό οξύ, επίσης περιέχονται στο ελαιόλαδο.

ximiki systash elaioladou2

Στην πραγματικότητα το ελαιόλαδο έχει άριστη σχέση λινελαϊκού προς α-λινολενικό οξύ, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν του λίπους στο ανθρώπινο γάλα.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, πέραν της λιπιδικής του σύστασης, το ελαιόλαδο περιέχει πληθώρα μικροσυστατικών με ιδιότητες ευεργετικές για την υγεία: βιταμίνη E, πολυφαινόλες, τερπενικά οξέα, σκουαλένιο και φυτοστερόλες. Aξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλό του περιεχόμενο σε πολυακόρεστα λίπη, σε συνδυασμό με τις περιεχόμενες αντιοξειδωτικές ενώσεις, καθιστά το ελαιόλαδο έλαιο σχετικά ανθεκτικό στις οξειδώσεις. - H βιταμίνη E αποτελεί σημαντικό βιολογικό αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας σειρά οξειδώσεων στον οργανισμό. -

Oι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση και έχουν συνδεθεί με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μερικών τύπων καρκίνου και φλεγμονής. - Tα τερπενικά οξέα έχουν αναφερθεί ως ηπατοπροστατευτικοί, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικοί παράγοντες. - Tο σκουαλένιο, σε συνδυασμό με τις πολυφαινολικές ενώσεις και τα μονοακόρεστα λιπαρά, συμβάλλει στην αντιφλεγμονώδη και πιθανόν να συνεισφέρει στην αντικαρκινική δράση του ελαιολάδου, ιδιαιτέρως κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

ximiki systasi elaioladou3

Oι φυτοστερόλες θεωρούνται σημαντικά διατροφικά συστατικά για την ελάττωση της LDL-χοληστερόλης (κακής χοληστερόλης), και κατ' επέκταση για την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συγχρόνως εμφανίζουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Eυεργετική επίδραση του ελαιολάδου επί διαφόρων νόσων και συστημάτων Eλαιόλαδο και καρδιαγγειακά νοσήματα Eπιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. H δράση αυτή αποδίδεται ως επί το πλείστον στην επίδρασή του στην ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης.

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο!
Λίστα επιθυμιών

Προϊόντα που έχω δει

Silver Metal Koronida
High Phenolic EVOO Olympia
Δωρεάν Μεταφορικά
Παραγγελία Μεγάλων Ποσοτήτων
Επιχειρηματικές Συνεργασίες
Ενημερωτικά Δελτία
Πιστοποιήσεις
Rapid ssl
Logos